Araçlar kullanıldıkları bölgeye, mevsime ya da yağış durumuna göre değişen periyotlarla yıkanmaktadır. Çoğu kullanıcı ayda 1 ya da 2 defa aracını yıkatır. Bunun dışında bazı sürücüler yılda bir kere araçlarının motorunu da yıkar. Ancak sanılanın aksine motor yıkama işlemi çoğunlukla önerilmez.

Motor Yıkanır mı?

Türkiye’de kullanılan araçların büyük bir kısmı içten yanmalı motorlara sahiptir. İçten yanmalı motorların çok büyük kısmı da tamamen kapalı sistemlerden oluşur. Kaput açıldığı zaman motorun sadece kapağı ve birkaç parçası görülür. Motorun bu dış kapağını yıkamak ya da temizlemek ise performans açısından herhangi bir fayda sağlamaz. Ancak off-road türü araçlar ile arazi koşullarında sürüş yapılmışsa, sel gibi doğal afetler nedeniyle motor aşırı derecede kirlenmişse ya da motor etrafında yer alan yağ gibi sıvılar herhangi bir nedenle sızıntı yapmışsa temizlik yapılabilir.

Motor Temizliği Zararlı mı?

Teknik olarak yeterli bilgiye sahip olmayan kişiler tarafından yapılması durumunda motor temizliği araca ciddi zararlar verebilmektedir. Bu nedenle sürücüler tarafından motorun yıkanması önerilmez. Temizlenmek yapmak zorunda kalındıysa da basınçlı su ya da sıcak su kullanılmamalıdır. Ayrıca temizlik işlemine geçilmeden önce motor üzerinde ya da çevresinde yer alan ve topak haline gelen kirler el yordamıyla temizlenmelidir. Böylece sert materyalin farklı parçalara ulaşması engellenir.

Motor Nasıl Temizlenir?

Motor temizlenmek zorunda kalındıysa soğuk su kullanılması gerekir. Dikkat edilmesi gereken diğer önemli noktalar ise şöyle sıralanabilir:

  • Motor mümkünse temizlik işleminden önceki 24 saat çalışmamış olmalıdır.
  • İlk olarak kaput altında görülen ve çamur ya da tortu halindeki materyal temizlenmelidir.
  • Motor ve çevresinde yer alan mekanizmalar soğuk su yardımı ile yıkanmalıdır.
  • Hava filtresi gibi parçaların yakınına mümkün olduğunca su tutulmamalıdır.
  • İşlem bittikten sonra araç uzun süre kullanılmamalı ve tüm parçaların kuruduğundan emin olunmalıdır.